Workshop BELOVED fotografie | Hendrik&Gesa in Amstelveen

Poseren; het is niemands hobby. Bijna iedereen die ik voor mijn camera krijg als bruidsfotograaf of portretfotograaf, haast zich te zeggen dat ze niet fotogeniek zijn, dat ze een hekel hebben aan poseren, dat ze niet weten wat ze moeten doen etcetera. Ik kijk hier niet meer van op, en ik zie het als mijn werk om te zorgen dat de sfeer al gauw ontspannen wordt en dat de zenuwen getemperd worden. Normaal klets ik wat met de mensen die ik fotografeer, maak ik het lekker luchtig, vrolijk en gezellig. Maar er is nu een werkwijze die me nog meer aanspreekt: BELOVED fotografie.

BELOVED fotografie is een nieuwe stroming binnen de portretfotografie, waarbij je niet als model voor de camera staat, maar als echt mens.  Een mens met emoties, met verhalen, met relaties, met dromen en verlangens en een eigen persoonlijkheid. Zo wordt een fotoshoot niet een toneelstukje, maar zie je in de foto’s terug hoe je echt bent.

Er is een aantal tools om die verschillende kanten van je persoonlijkheid naar boven te halen. Als koppel kan je bijvoorbeeld gevraagd worden aan elkaar te fluisteren wanneer je de ander het leukst vindt, of samen lichtvoetige spelletjes doen, zodat je niet alleen een lach op je gezicht hebt, maar ook in je buik :) En zo zijn er nog veel meer manieren om het beste en mooiste te halen uit de mensen voor je camera.

Ik ben in aanraking gekomen met BELOVED via een collega/vriendin, Florence Bavinck. Florence heeft de BELOVED techniek anderhalf jaar geleden meegenomen uit de VS naar Nederland, en is de eerste in ons land die hiermee werkt. Inmiddels is ze zelfs officieel gecertificeerd BELOVED-fotograaf. Na haar enthousiasmerende verhalen had ik me al verdiept in de techniek, maar ik was er nog niet aan toe gekomen me de techniek echt eigen te maken. Totdat Florence anderhalve week geleden een workshop gaf. Ik schreef me in, en samengevat: het was echt SUPER.

Na een introductie, waarin Florence vertelde over de achtergronden van BELOVED en de technieken die je kunt gebruiken, kwamen Hendrik en Gesa ten tonele; een leuk stel dat we zouden fotograferen het komende uur. Florence beet het spits af, en daarna mocht elke fotograaf een paar minuten de nieuw geleerde technieken uitproberen op ons welwillende koppel. Het was bijna magisch om te zien dat Hendrik en Gesa alleen nog maar oog voor elkaar hadden tijdens de fotosessie. Terwijl er 12 fotografen om ze heen cirkelden, waren ze alleen maar aan het lachen, kussen en knuffelen. En het mooie is: elke keer als ze zee foto’s zien, zullen ze denken aan de lol die ze samen gehad hebben tijdens de fotosessie, aan de lieve woorden die ze tegen elkaar zeiden en aan hoe gek ze op elkaar zijn. Heerlijk!

Florence, het was super om je een keer in actie te zien, en om je zo bevlogen te horen praten over je passie. De soms wat moeilijk te doorgronden BELOVED-technieken werden een stuk duidelijker! Je workshop gaat me echt helpen de stap te maken naar foto’s met nog meer inhoud en persoonlijkheid, en ik kan niet wachten op mijn eerstvolgende fotosessie.

Ik heb zelfs besloten ook de officiele BELOVED-training te volgen! Hopelijk ben ik over een paar maanden goed op weg om ook gecertificeerd BELOVED-fotograaf te worden… Yay!