FOR PEOPLE WITH BIG SMILES CREATIVE PHOTOGRAPHY

Frequently Asked Questions

For English, scroll down!

Jullie gaan trouwen! Ongetwijfeld hebben jullie al wat vragen, en ik beantwoord ze graag allemaal! De meest voorkomende vragen heb ik hier alvast op een rijtje gezet.

 

Algemene werkwijze bruidsfotografie

Help! Wij zijn staan altijd heel slecht op de foto, is er nog hoop?

Geen zorgen, 90% van de mensen die je op mijn website ziet, was minstens een beetje gespannen, en in het ergste geval superbang om voor een camera te staan :) Ik vind het mijn taak (dus niet die van jullie!) om ervoor te zorgen dat jullie toch mooi op de foto staan. Het komt goed!  

Hoe gaan we dat aanpakken? Ik zal jullie niet snel vragen om ‘even lekker spontaan te lachen’, waardoor zelfs je meest stralende lach afbrokkelt. Liever zorg ik dat jullie je echt op je gemak voelen. Ik stel bijvoorbeeld vragen over de leukste eigenschap van je partner (of de meest genante, haha), misschien geef ik jullie grappige spelletjes om te doen tijdens de shoot… In plaats van te doen alsof jullie blij zijn, gaan jullie het oprecht gezellig hebben, en dat leg ik vast. En dan zien jullie er ook supergoed uit op de foto’s :)

Is het mogelijk om -voordat we gaan trouwen- vast een oefenshoot te doen?

Zeker, een loveshoot is zelfs absoluut aan te raden! Het is superleuk en jullie krijgen eindelijk goede foto’s van jullie samen! En die kunnen jullie gebruiken om een spetterende uitnodiging te maken voor de bruiloft. Maar wat misschien nog wel belangrijker is: een loveshoot maakt dat je alvast kunt wennen aan mij en aan de camera. En als je het resultaat ziet, weet je meteen zeker dat zelfs jullie goed op de foto kunnen staan tijdens de bruiloft :)

Ik ben niet blij met mijn buik/armen/oogstand/tenen/huid, kun je ze mooier maken in Photoshop?

Ik ben weliswaar dokter, maar als ik lichaamsdelen had willen pimpen, was ik wel plastisch chirurg geworden en geen fotograaf :P Dus nee, ik photoshop geen dingen weg/mooier/kleiner/dunner etc. Mocht je nou echt onzeker of ontevreden zijn over iets, vertel me dat gerust! Dan kan ik je tijdens de shoot wat aanwijzingen geven, waardoor de aandacht meer ligt bij de features die jij zelf wél mooi vindt.

We gaan trouwen in een donkere grot, omringd door 100 kaarsen. Krijgen we zulke lekker lichte foto's zoals op je website?

Hehehe… Ik denk het niet! Voor zulke lichte foto’s heb ik tenminste wat daglicht nodig. Die grot klinkt wel romantisch met die kaarsen enzo, maar als je echt lichte foto’s wilt, is het strand misschien een betere plek ;-) Van die grot maak ik dan gewoon heel sfeervolle foto’s.

We willen 100% zeker zijn dat we foto x, y en z krijgen, zoals ik op Pinterest heb gezien. Kunnen we je een shotlist geven?

Het slechte nieuws:
Nee :) Ik geloof dat jullie uniek zijn, en het zou een beetje gek zijn om de foto’s van een andere bruiloft te copy-pasten op die van jullie. Overigens heb ik in mijn eerste jaren als bruidsfotograaf geleerd dat deze ‘handige’ shotlists killing zijn voor creativiteit. Ik herhaal: KILLING :)
Dan het goede nieuws:
Ik kan jullie wel de garantie geven dat ik mijn hart en ziel zal steken in het fotograferen van jullie bruiloft :) Ik zal zoeken naar bijzondere standpunten, creatieve dingen proberen, details spotten die jullie zelf nog niet gezien hebben, en altijd proberen méér te doen dan jullie misschien zouden verwachten. Ik hoop dat jullie mij als fotograaf willen vanwege mijn eigen oog en mijn eigen stijl; ik hoop jullie foto’s te bezorgen die nog mooier zijn dan foto x, y en z. Omdat het jullie bruiloft is, met jullie emoties, jullie vrienden en familie, en natuurlijk je bloedeigen man/vrouw ;-)

En hoe zit het met groepsfoto's?

Ja! :) Dat is de enige uitzondering op de shotlist-regel! Als jullie dat willen, gaan we natuurlijk ook groepsfoto’s maken. We weten allemaal dat je ouders ze voor altijd op de schouw zullen zetten, en dat je oma ze trots zal laten zien aan al haar vriendinnen, op haar wekelijkse bingo-avondje. Elke week. Helemaal top!
Ik adviseer wel om max. ongeveer 10 groepsfoto’s te maken, om ernstige verveeldheid bij je gasten en jezelf te voorkomen. En zeg nou zelf; zijn er geen leukere dingen te bedenken voor jullie bruiloft, dan een geposeerde foto te maken van jou met je de verveelde nieuwe vriend van je oudtante? :) Maar je ouders, broers en zussen, beste vrienden… Van mij mogen ze allemaal op een groepsfoto!

Waarom zouden we jou eigenlijk moeten kiezen als onze bruidsfotograaf?

Nou… niks moet! Maar dat ik van dansen houd, lijkt me alvast een groot pluspunt! En ik lach veel. Ik haal vaak het blijste in mensen naar boven. Ik zou je geruststellen als je zenuwachtig zou zijn. Ik neem mezelf niet al te serieus. Ik ben easy going en probeer altijd met jullie mee te denken. En ik hoop natuurlijk dat mijn foto’s en visie jullie aanspreken :)

 

Technische / praktische vragen

Wat doe je als je ziek wordt?

Een worst-case scenario. Ik heb gelukkig nog nooit een bruiloft of promotie hoeven missen, maar het kan zomaar gebeuren. Vooropgesteld: ik zal alles (echt alles!) in het werk stellen om zelf te komen als ik ziek ben. Maar ook fotografen kunnen een been breken. Gelukkig beschik ik over een groot netwerk aan collega’s op wie ik kan rekenen. Ik weet vrijwel 100% zeker dat ik, ook bij nacht en ontij, een fijne fotograaf kan vinden die voor me wil inspringen bij overmacht. Maar ik hoop vooral dat het nooit nodig zal zijn.

En als je camera of lens kapot gaat?

Bij bruiloften heb ik altijd 2 camera’s en 7 lenzen bij me. Avontuur is leuk, maar met belangrijke gebeurtenissen speel ik op safe. Als er iets onverwachts kapot gaat, is er niks aan de hand. Ik blijf nog lachen ook, want ik ben goed verzekerd.

Met wat voor apparatuur fotografeer je?

Ik fotografeer met Canon. Mijn eerste camera was een tweedehands analoge Canon, en daar had ik twee objectieven bij. Toen ik overstapte naar digitaal, was het logisch om voor Canon te gaan, omdat ik mijn objectieven dan kon blijven gebruiken. De keuze voor een bepaald cameramerk heb ik dus nooit bewust gemaakt, maar ik ben wel heel blij met mijn apparatuur :)

Mijn vaste uitrusting op jullie bruiloft bestaat uit een Canon 5DMarkIII (een beest! I LOVE it!!) en een Canon 5DMarkII als back-up. Objectieven heb ik in de range van 16-105mm. Maar 90% van mijn foto’s schiet ik met mijn 3 favorieten: de heerlijk lichtsterke prime objectieven 35mm F1.4, 50mm F1.2 en 85mm F1.4.

Hoe lang duurt het voordat we de foto's hebben?

Het duurt ongeveer 6-8 weken voordat ik jullie bruiloft helemaal heb nabewerkt. Dat is echt een richtlijn, en op geen enkele manier bindend. Het is niet mijn streven om jullie foto’s zo snel mogelijk af te leveren; wel zo mooi mogelijk :)

Hoeveel foto's krijgen we?

Jullie krijgen minstens 30 foto per uur dat ik heb gefotografeerd. Maar als er meer fantastische foto’s zijn, krijgen jullie gewoon een ruimere selectie. Zonder extra kosten. Voor mij is het wel wat extra werk, maar dat heb ik er graag voor over. Meer mooie foto’s betekent tenslotte meer blijheid, zowel voor jullie als voor mij :)

Ik wil de foto's die jij hebt gemaakt, graag zelf bewerken. Kan ik de originele RAW-bestanden krijgen?

Nee, de RAW-bestanden blijven altijd bij mij. Mijn werk is pas af de reportage tot in de puntjes is nabewerkt. Elke afzonderlijke foto wordt met veel aandacht, zorg en liefde gefinetuned op belichting, kleur en contrast. Deze nabewerking is een essentieel onderdeel van mijn werkwijze, en daarom verlaat geen enkele foto onbewerkt mijn huis (ook niet voor vrienden en familie :)). Als je mijn foto’s mooi vindt, zorg ik er graag voor dat ook jouw reportage helemaal in Nadia-stijl wordt afgeleverd.

Hoeveel tijd moeten we reserveren voor de fotoshoot tijdens onze bruiloft?

Het hangt natuurlijk helemaal af van wat jullie willen. Maar doorgaans raad ik aan 45 minuten de tijd te nemen voor 1 lokatie, of 1,5 uur als jullie op 2 lokaties willen fotograferen. Dat klinkt misschien ruim, maar de ervaring leert dat dit absoluut geen overbodige luxe is. Dan hebben jullie de tijd om los te komen en lekker ontspannen voor de camera te staan. Vergeet niet de reistijd van/naar de lokaties hierbij op te tellen, de tijd die nodig is om te parkeren in een drukke stad etc.

Wij trouwen in Groningen/Maastricht/Frankrijk/Zuid-Afrika. Kunnen we je meenemen?

Ja, graag zelfs!! Ik woon zelf in Amsterdam, maar op weg naar een leuke bruiloft is geen reis te lang :) Binnen Nederland zijn de reiskosten zelfs inbegrepen bij de prijs. Ik fotografeer ook (graag!) in het buitenland. Stuur me vrijblijvend een berichtje om te bespreken wat allemaal mogelijk is.

Hoe lang van tevoren moeten we je boeken, als we jou als bruidsfotograaf willen?

Als jullie er zeker van willen zijn dat ik nog beschikbaar ben op jullie bruiloft, laat het me dan zo snel mogelijk weten, zodat ik jullie datum kan reserveren in mijn agenda. Met name de vrijdagen en zaterdagen in mei-oktober zijn populaire trouwdata. Als jullie lang wachten, is de kans groter dat ik al geboekt ben door een ander stel! Neem daarom liefst 9-12 maanden van tevoren contact met me op, dan is er nog een goede kans dat ik beschikbaar ben op jullie trouwdag.

Trouwen jullie al heel snel? Afhankelijk van de datum ben ik soms ook nog last-minute beschikbaar, dus mail me gauw, you might be lucky! :)!

 

Wow… Hebben jullie nog steeds een vraag? Laat het me weten en ik ga mijn best doen voor jullie! :) 

 

~ ♥ ~ 

 

You’re getting married! You probably have got some questions; I’d love to answer every single one of them! The most frequently asked questions are listed here for you.

 

General questions about my wedding photography

Aaahh! We are the least photogenic people you've ever met. Is there hope for us?

Don’t worry, 90% of all people on this website were a bit nervous to say the least, or straightforward scared shitless in the worst case, to stand in front of a camera. I consider it my job (not yours!) to make sure you look amazing in my photographs, so let go of your fears :)

How do I do this? During the shoot, I will not ask you to ‘smile spontaneously’ or something else that will kill your most beautiful, genuine smile. However, I will make you feel comfy, ask you about the silliest (or loveliest) characteristic of your spouse, I might give you little games to play… Anything that makes you feel relaxed and at ease. Instead of asking to act as if you have a good time, you’ll just have a good time and I’ll document that. And that’s when you look amazing as well :)

Is it possible to do a rehearsal photoshoot before we get married?

Yes please! :) I totally recommend that. It is fun and you finally get nice photographs of you and your love. You could even use the photographs to make your wedding invitation. But first and foremost, if we do a loveshoot, you get used to me and my way of working with you. And when you see the results, you can stop worrying about whether you can look good in photos. Yes, even you can ;-)

I am not happy with my tummy/eyelids/toes/skin, could you pimp them in Photoshop?

I may be a doctor, but if I wanted to pimp body parts, I would have become a plastic surgeon instead of a photographer! :P So no, I don’t photoshop things in/out/smaller/firmer. However, if you are insecure or unhappy with a specific feature, please tell me. I will keep it in mind, and give you some more specific directions during the shoot, so the emphasis will be on the features that you like the most.

We are getting married in a dark cave, lit by 100 candles. Will we get the light pictures like we see on your website?

Hehehe… I don’t think so! For light pictures, the least I need is some daylight! The cave sounds very atmospheric with all the candles and stuff, but if you really want light pictures, a beach wedding might be a better choice for you :) I will definitely take very atmospheric shots of the cave though :)

We want to be 100% sure to have photo x, y and z of our wedding, they look so nice on Pinterest! Can we give you a shot list?

The bad news: 
No :) I believe that you are unique, and it would be a bit silly to just copy-paste a photograph of someone else’s wedding day. Plus, in my first years I learned that these ‘helpful’ shot lists are killing for creativity. I repeat: KILLING :) 
The good news: 
I can guarantee that I’ll put my heart and soul in capturing your wedding :) I’ll look for unusual points of view, try creative things, spot details that you might not have seen yet, and I’ll always try to go beyond what you expect. I truly hope that you will hire me because you like my eye and my style; and I hope to deliver photographs that are even more beautiful than photo x, y and z. Because it is your wedding, with your emotions, your friends and family, and of course your very own husband/wife ;-)

And what about group shots?

Yes! :) That’s the 1 exception to the ‘no shot list’ policy. Of course we’ll take group shots if you want that! We all know that your parents will treasure them forever, and that your grandmom will proudly show them to all her friends during their weekly bingo night… Every week. That’s genius!
I do recommend to limit it to a maximum of, let’s say, 10 group shots, to prevent your guests and yourself from severe boredom. I mean, be honest… There are nicer things to do on your wedding day, than to take posed shots of you and your bored uncle’s neighbour, right? But your parents, sibs, best friends… We’ll definitely make sure they will show up in the group shots!

Why would we have to hire you as our wedding photographer?

Ehm… it’s not obliged! But one of my greatest assets is that I love to dance :) I laugh a lot. I tend to get the happiest out of people. I would make you feel at ease if you’d be nervous. I don’t take myself too seriously. I am easy going and always try to think about how to serve you best. And of course I hope that my photographs and vision appeal to you :)

 

Technical / practical questions

What if you get ill?

A worst case scenario. I never was so unlucky to miss a wedding, but it could happen. First and foremost: I would do anything (really anything) to be there, even if I’d be ill. But even photographers can break a leg. Fortunately, I have a large network of colleagues that I can count on. Even if it’s in the middle of the night, I am virtually 100% sure that I can find you another cool photographer, if I really can’t come myself. But I really hope I will never need it.

And if your camera or lens breaks?

At weddings, I always carry 2 cameras and 7 lenses with me. I like adventure, but for important occasions it’s better to be safe than sorry. If anything breaks, there is no problem. I’ll even keep smiling, because I’ve got a good insurance.

What equipment do you use?

I shoot with Canon. My first dSLR was a second hand, analog Canon, and it came with 2 lenses. When I made the transition to digital, it was logical to stay with Canon, so I could keep my lenses. So I never consciously made a choice for a specific brand, but I must say that I am beyond happy with my gear :) (Sometimes I feel like a man when it comes to this! Hahaha)

My equipment on your wedding consists of a Canon 5DMarkIII (a beast! I LOVE it!!) and a Canon 5DMarkII as back-up. I use lenses in the range from 16-105mm. But 90% of my photographs are made with my favorites: the 35mm F1.4, 50mm F1.2 and 85mm F1.4.

How long will it take before we have our photographs?

Count on 6-8 weeks for me to finish your entire collection of wedding photographs. This is an estimate and it can take a bit longer, depending on how busy I am. I don’t strive to deliver your photos as quick as possible; I do want to deliver them as beautiful as possible though :)

How many photographs do we get?

You get at least 30 photos per hour. But if there are more fantastic shots, you’ll get a larger amount. Without additional costs. It’s a bit more work for me, but I don’t mind. More beautiful photographs means more happiness for you, and for me too :)

I want to edit the photographs that you made by myself. Can I get the original RAW-files?

No, the RAW-files will always stay with me. I consider my work finished only when your photographs are meticulously edited. I edit every single photograph individually for light, color and contrast. My post processing is an important part of my style. No single picture leaves my house unedited (even my friends and family don’t get anything straight out of my camera :)) If you like my work, I’d love to deliver your photographs in Nadia-style to you too.

How much time should we reserve for the photo shoot during our wedding?

Of course it depends on what you want. But generally speaking, I recommend to take 45 minutes time for 1 location, or 1,5 hours for 2 locations. It might sound like a lot, but my experience is that this is not too much. Like this, you’ll get the time to relax and get to feel comfy in front of the camera. Don’t forget to include time for traveling to/from the photo location, time to search for a parking space in a crowded city etc.

We'll get married in the very south of the Netherlands/France/Italy/Australia/South Africa, can we take you with us?

Aaaahh… yes please!! I live in Amsterdam, the Netherlands, but I love to travel! Within the Netherlands, travel costs are included. I would love to shoot destination weddings all over the world, so don’t hesitate to get in touch with me, and see what I can do for you!

How long before our wedding day should we reserve our date, if we want you to be our wedding photographer?

If you want to be sure that I am still available on your wedding day, I recommend to get in touch with me as soon as you can. Especially Fridays and Saturdays in May-October are popular wedding dates. If you wait for too long, chances are that another couple has booked me before you did! Preferably drop me a line about 9-12 months before your wedding, so you have a good possbility of me being available on your big day.

Are you getting married really soon? Depending on the date, I might have a last-minute spot (with discount!) available for you! So mail me a.s.a.p.you might as well be lucky! :)!

 

Whoa… after all this you still have a question? Let me know and I’ll get back to you soon! :)

 

Our chemistry was captured,
exactly what we were looking for.
Thank you Nadia!
- Olivier + Jacqueline

About me

So happy to see you!! Well, this is me - Nadia. I am a photographer & business coach (and a medical doctor, but let me tell you more about that later). You're about to find out really soon that my heart beats faster when I see and photograph colors, laughter, hugs, real emotions, and when I get to connect with people that I've known for a long time or that I've just met. 

Since 2009 I've captured more than 120 weddings and 150 photoshoots - they still make me bubbly because being around people is my greatest hobby, I love taking photos while dancing and eating cake, and the traveling part isn't bad either! I've had the honor to shoot weddings and portraits in Australia, Qatar, Italy, Greece, France and a handful of other countries in Europe, so exciting! 

I find capturing love, fun and life an adventure in so many ways, will you come with me? 

We're freaking out over here,
they are incredible!! Wow!!
- Joshua + Marisol

International work

Who are you?

You've reached the end of this page, congrats! Now it's time to decide what will happen next... So why don't you tell me who you are, and what you're looking for today?

Go here for extra
photoshoot fun
ALL RIGHT! Thinking about
a photoshoot!
... buried in massive piles of work,
can't see my toes anymore
But good news: there's a way out,
let's see how I can help you!
SHIT! I'm a photographer
Now get back to work Hahaha... Oh nothing, just
procrastinating...